NAV ellenőrzési terv 2024 - jogkövetési vizsgálatok mellékhatása

A NAV idén is közzé tette az ellenőrzési tervét, melyben új elemként jelenik meg a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek ellenőrzése. Ezen ellenőrzések kiindulópontja a korábban operatív, most helyszíni ellenőrzésnek nevezett jogkövetési vizsgálatok, melynek során a számla- nyugtaadás ellenőrzésén kívül a foglalkoztatás jogszerűsége is a vizsgálat tárgya. Ennek során elsődlegesen azt vizsgálja a revizor, hogy a helyszínen munkaközben talált alkalmazottak bejelentése a jogszabályoknak megfelelően megtörtént-e.

Szabálytalan  - be nem jelentett munkavállaló - foglalkoztatása esetében mulasztási bírság kiszabásására mindenféleképpen, illetve üzletbezárásra is sor kerülhet. 

Amennyiben ismételten szabálytalanságot állapít meg az adóhatóság, akkor a szokásos jogkövetkezményeken kívül számolni a kell az adóellenőrzés lehetőségével, melynek során egy speciális módszerrel - becsléssel - állapítják meg az elmaradt közterhek összegét, illetve jogszabályi előírás alapján a megállapított adóhiány után 200 %-os adóbírságot szabnak ki.

A be nem jelentett foglalkoztatott alkalmazása miatt az adózó törvényben meghatározott adatai a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján közzétételre kerülnek, melynek következménye adott esetben a pályázati lehetőségek megszűnése.

Jogkövetési vizsgálatok speciális esete, amikor a vámhatóság jövedéki ellenőrzést végez. A jövedéki ellenőrzés során kiszabott jövedéki bírság következménye a KIVA adóalanyiság elvesztése.

Látható tehát, hogy adott esetben a jogkövetési vizsgálat is súlyos következményekkel járhat, ezért ezen típusú vizsgálatokat követő határozatokkal szemben érdemes a jogorvoslat jogával élni. 

Jogkövetési vizsgálat esetén keresse bizalommal irodámat.