Az áfa ellenőrzést megelőző jogkövetési vizsgálat

NAV ellenőrzés jellemzően az általános forgalmi adó (ÁFA) ellenőrzését jelenti. Az adóellenőrzéseket rendszerint megelőzi egy jogkövetési vizsgálat, melynek során az adóhatóság bekéri a vizsgált időszak, illetve meghatározott partnerrel kötött szerződéseket egyéb iratokat, illetve nyilatkoztatja az ellenőrzés alá vont adózó képviselőjét.

 

Számos esetben a jogkövetési vizsgálat, majd annak eredménytelensége esetén az adóellenőrzés azért indul, mert az revízió szerint a számlakibocsátó nem végzett valós gazdasági tevékenységet, működésének a kizárólagos célja az volt, hogy a számlabefogadói részére olyan gazdasági eseményekről (különféle termékek értékesítéséről és szolgáltatások nyújtásról) bocsásson ki áthárított általános forgalmi adót tartalmazó számlákat, amelyeket – az ezekhez szükséges árualap, továbbá infrastruktúra, személyi és tárgyi feltételek, illetve valósan működő beszállítók, alvállalkozók hiányában – a valóságban nem teljesített.

 

A jogkövetési vizsgálatban feltárt tények alapján a döntés az adózó kezében van, ugyanis lehetősége van önellenőrzés keretében a problémás számlák alapján elszámolt levonható adó összegét módosítani.

 

Lehetőség van ezen szándékát az adóhatóságnak bejelentheti, amely esetben a bejelentéstől számított tizenöt napig a társaságnál adóellenőrzés nem indítható a bejelentés szerinti időszak és adónem vonatkozásában.

 

Az adóellenőrzés megkezdésének napjától az ellenőrzés alá vont bevallásait önellenőrzéssel már nem helyesbítheti, az azok szerinti adófizetési kötelezettségét és adólevonási jogát az adóhatóság teljeskörűen felülvizsgálja.