Jogkövetési vizsgálat - röviden és érthetően

Évente több, mint százezer lefolytatott jogkövetési vizsgálat mutatja meg a jelentőségét ennek az ellenőrzési típusnak.

A jogkövetési vizsgálatok tapasztalatai alapján elrendelhetik az adóellenőrzést, vagy annak megállapításait felhasználhatják másnál folytatott jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés során.

A jogkövetési vizsgálat nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, ezért lehetőség van önellenőrzés benyújtására, így elkerülhető az adóellenőrzés során megállapított adóhiány és adóbírság.


A jogkövetési vizsgálat határideje

Rövid 30 napos határidő áll az adóhatóság rendelkezésére, amely egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

 

Jegyzőkönyv

A jogkövetési vizsgálat megállapításait jegyzőkönyvbe foglalja az adóhatóság. A jegyzőkönyv tartalmazza a megállapított tényeket (nyilatkozatok, iratok) illetve egyes gazdasági események vizsgálata során az abból levont következtetéseket.

 

Észrevétel

A jegyzőkönyv átvételétől számított 15 napon belül észrevételt lehet benyújtani a megállapításokkal szemben.

 

Határozat

Határozatot kizárólag akkor hoz az elsőfokú adóhatóság, amennyiben a jogkövetési vizsgálat során feltárt mulasztást szankcionálja (bírságot szab ki) vagy rendelkezik az elmulasztott kötelezettség/hiányosság pótlásáról.

 

Jogi képviselet

Amennyiben jogkövetési vizsgálat során nyilatkozattételre hívják fel, vagy iratok benyújtására kötelezik javasolom adójogász felkeresését.

Keresse bizalommal irodámat, ha kérdései vannak egy esetleges jogkövetési vizsgálattal vagy adóellenőrzéssel kapcsolatban, továbbá ha jogorvoslatot szeretne a megalapozatlan, jogszerűtlen adóhatósági döntéssel szemben.