Jogkövetési vizsgálat jelentősége

A jogkövetési vizsgálat mind az adóhatóság, mind az adózó számára előnyös lehet:

Az adóhatóság rövid határidővel - 30 napos ellenőrzési határidő alatt, amely 30 nappal meghosszabbítható - intézheti az adózási anomáliával érintett ügyeket, míg az adózó lehetőséget kap arra, hogy az adóhatóság által ellenőrzési kockázatot jelentő anomáliát saját maga feltárja és bevallás pótlásával, vagy önellenőrzéssel javítsa.

Az adóhatóság oldalán további előnyöket is láthatunk. Adott esetben a feltárt anomáliák mögött a jogszabály eltérő értelmezése áll, sok esetben az adóhatóság általi egyoldalú értelmezése vezet a jogkövetési vizsgálat elrendeléséhez. Ilyen esetben nem árt felkészülni arra, hogy az eljáró revizort - aki nem önállóan dönt, hanem elvárást teljesít - nem fogjuk meggyőzni, ezért adóellenőrzés elrendelésre számíthatunk.

Az adózó oldalán az önellenőrzés lehetősége nem csak az akár egy évig is eltartó adóellenőrzéstől mentesíti az adózót, hanem az adóellenőrzés során kiszabható, akár - kockázatos adózó esetén - 260 %-os adóbírság megfizetésétől is mentesítheti. Az önellenőrzés esetén jóval kedvezőbb mértékű önellenőrzési pótlékot kell fizetni.

A jogkövetési vizsgálat során számos esetben döntési helyzetbe kerül az adózó. Ebben az esetben javasolt tanácsadást követően döntést hozni.

Amennyiben jogkövetési vzsgálattal, adóellenőrzéssel érintett, keresse bizalommal irodámat.