NAV nyilatkozattétel az adóellenőrzést megelőző jogkövetési vizsgálat során

A jogkövetési vizsgálatok esetében, ahogy az adóellenőrzésnél is egyik legfontosabb bizonyítási eszköz az adózó, illetve a vele szerződéses kapcsolatban álló partnerek nyilatkozata. A NAV ellenőrzés által kiküldött nyilatkozattételre felhívó végzés több oldalon keresztül hivatkozik az érintett jogszabályokra, melyet sokszor még a szakembereknek sem könnyű értelmezni.

Alapvetően két esetben nyilatkoztat a NAV: az adózó saját ügyében, illetve más ügyével kapcsolatban. Fontos ezt elkülöníteni, ugyanis a két esetben mások a jogok és a kötelezettségek.

Adózó saját ügyében nem köteles nyilatkozatot tenni, ugyanis a nyilatkozattétel az adózó JOGA és NEM KÖTELEZETTSÉGE, persze a NAV által megküldött végzésben szereplő számtalan jogszabályi hivatkozás közül ezt nem emeli ki az ellenőrzés , hiszen neki az az érdeke, hogy minél több olyan bizonyíték legyen a kezében, mely az adózó marasztalását elősegítheti.

Nem saját ügyében nyilatkozik az adózó, amikor olyan cég az adóellenőrzés alanya, amely cégnek korábban ügyvezetője volt. A volt cég ügyében a korábbi ügyvezetőt ugyanis tanúként hallgatják meg és a tanúnak - jogszabályban meghatározott esetek kivételével - nyilatkozattételi kötelezettsége van.

Amennyiben más ügyében nyilatkozunk, melyre leggyakrabban egy jogkövetési vizsgálat keretében kerül sor, a nyilatkozattétel  - jogszabályban meghatározott esetek kivételével - kötelezettség. Más ügyében akkor nyilatkoztat a NAV ellenőrzés, amikor olyan adózó az adóellenőrzés alanya, akivel korábban, vagy akár jelenleg is szerződéses kapcsolatban állunk. Tipikus esete, amikor az adóhatósági ellenőrzés az afá levonási jog/visszaigénylés ellenőrzése során mind a számla kibocsátóját, mind pedig a számla befogadóját ellenőrzi és ennek keretében nyilatkozattételt vár el.

Fontos tudni, hogy a nyilatkozattétel az egyik legfontosabb bizonyíték, melyre a jogorvoslati eljárás során (akár a Kúriai felülvizsgálatig)  mind az adóhatóság, mind az adózó hivatkozni fog. Azt is fontos tudni, hogy az adóhatóság által számtalanszor felemlegetett joggyakorlat szerint a számla hitelessége tanúvallomásokkal nem igazolható, azonban a hitelesség vizsgálata során számos olyan körülmény van, melynek igazolására alkalmas eszköz a nyilatkozat.

Amennyiben nyilatkozattételre kerül sor, akkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy szükséges a szakember bevonása az eljárásba, hogy lehetőség legyen elődlegesen abban a kérdésben dönteni, hogy él-e az adózó a nyilatkozattétel lehetőségével, amennyiben pedig kötelezettsége a nyiltakozat megtétele, akkor annak biztosítása, hogy arra "nyugodt körülmények között" a lehető legjobb válaszok szülessenek.