Jogkövetési vizsgálat az ÁFA ellenőrzésekkel összefüggésben

A jogkövetési vizsgálat nem pusztán adóellenőrzést megelőzően végezhető, akár azzal párhuzamosan is lehetőség van a lefolytatására.

Egy ÁFA ellenőrzés során kiemelt jelentőség van annak, hogy az adózó által befogadott számlán szereplő gazdasági esemény megtörtént-e a valóságban. Ennek a vizsgálatához nyújt segítséget Air 91.§ (1) bek. c) pontja szerinti jogkövetési vizsgálat, mely a gazdasági események valódiságát vizsgálja.

Sajátossága ennek a vizsgálati típusnak, hogy nem pusztán az adókötelezettségek teljesítésének formai feltételeinek való megfelelést, hanem az adókötelezettséget, az adólevonási jogot keletkeztető adótényállás valóságának ellenőrzését foglalja magában. Ennek során elsősorban a számlakibocsátó teljesítőképességét vizsgálja, a személyi és tárgyi feltételek fennállását, mely feltétele annak, hogy a számla szerinti gazdasági tevékenység teljesítése megtörtént-e.

Különösen fontos tehát ezen típusú jogkövetési vizsgálat során, hogy az együttműködési kötelezetségünknek eleget tegyünk és valamennyi, a teljesítést igazoló dokumentumot a revízió részére átadjuk, tekintettel arra, hogy a vizsgálat megállapításai kihatnak az adóellenőrzés megállapításaira, azok alapjául fog szolgálni.