Jogkövetési vizsgálat menete

A jogkövetési vizsgálat, hasonlóan az adóellenőrzéshez értesítéssel és a megbízólevél megküldésével kezdődik. Megbízólevél nélkül nincs sem jogkövetési vizsgálat, sem adóellenőrzés.

A megbízólevél számos olyan információt tartalmaz, mely meghatározza a vizsgálat irányát: meghatározza azt, hogy melyik adóhatóság jogosult az ellenőrzést elvégezni. Általános szabályként a székhely/lakcím határozza meg az illetékes adóhatóságot, azonban vezetői engedéllyel bármely adóhatóság eljárhat az illetélkességi területén kívül. Gyakorlatunk alapján azt mondhatjuk, hogy budapesti székhelyű adózót a legritkább esetben ellenőrzi a főváros területén illetékes adóhatóságok.

A megbízólevél tartalmazza azt az információt is, hogy milyen típusú ellenőrzést kaptunk, jogkövetési vizsgálatot, vagy adóellenőrzést folytat majd az eljáró adóhatóság.

Tartalmazza továbbá az az ellenőrzés alá vont időszakot és adónemet (pl.: 2022. 01 hó - 03 hó., általános forgalmi adó)

Értesítést, illetve iratbemutatásra felhívó végzést is küld az adóhatóság, ebben hívják fel az adózót arra, hogy milyen iratokat kell megküldeni a revízió részére azt milyen határidőig várják. Jellemzően elektronikus úton, epapir útján kell a szerződéseket, számlákat, teljesítési igazolásokat, egyéb külső és belső bizonylatokat, könyvelési iratokat beküldeni, tekintettel arra, hogy elsődlegesen iratellenőrzés végez az adóhatóság.

Lehetősége van ugyanakkor arra is az adóhatóságnak, hogy nyilatkoztassa az adózót, erre rendszerint írásban kerül sor, a kérdések megküldésével, azonban be is idézheti nyilatkozattételre, ebben az esetben személyesen kell megjelenni.

Amikor az adóhatóság az adózó iratainak birtokában van, illetve beérkezett hozzá a nyilatkozat is, akkor tudja érdemben a vizsgálatot elvégezni, melynek befejezésekor a megállapításait jegyzőkönyvbe foglalja.

A jogkövetési vizsgálat nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, bármikor újabb jogkövetési vizsgálat folytatható le, illetve elévülési időn belül lehetőség van adóellenőrzés lefolytatására is.