Észrevétel a jogkövetési vizsgálat megállapításaival szemben

A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a jogkövetési vizsgálat megállapításait tartalmazó jegyzőkönyvvel szemben 15 napon belül észrevételt nyújtsunk be.

Felmerül a kerdés, hogy van-e értelme észrevételt tenni egy olyan vizsgálat megállapításaival szemben, amely nem teremt vizsgálattal lezárt időszakot.

Az adóhatóság válasza erre az, hogy mivel a jegyzőkönyvet nem követi határozat meghozatala, ezért nem tudnak mást tenni a benyújtott észrevétellel, minthogy azt az iratanyaghoz csatolják, de nem bírálják el.

Álláspontom szerint vannak olyan esetek, amikor szükség lehet az észrevétel benyújtására még jogkövetési vizsgálat esetén is, tekintettel arra, hogy az adóhatóságnak lehetősége van olyan mulasztások feltárására, amely nem követeli meg az adóellenőrzés elrendelését. Ilyen esetben a jegyzőkönyvet határozat követi, amely rendelkezik a hibák, hiányosságok megszűntetéséről, illetve a  mulasztási bírság kiszabásáról. Ebben az esetben lehetőség van az észrevételben kifejteni az álláspontunkat bírság alapjául szolgáló tényállásról, a felhívott jogszabályok helyességéról, illetve olyan körülményeket előadni, melyek a bírság kiszabását az adózó javára befolyásolják.