Jogkövetési vizsgálat és a 2023-as ellenőrzési terv

Az adóhatóság idén tavasszal hozta nyilvánosságra a 2023-as ellenőrzési tervét, mely több pontban említi a jogkövetési vizsgálatokat:

Kockázatok súlya szerint és az adózók jogkövetési hajlandósága szerint jogkövetési vizsgálatot, adó-, vámellenőrzést vagy támogató eljárást folytat le az adóhatóság.

A jogkövetési vizsgálatok sikeressége - melynek során az adózók önként teljesítették korábban meg nem állapított kötelezettségeiket - alapot ad arra, hogy továbbra is nagy számú jogkövetési vizsgált elrendelésre fog sor kerülni.

Különös figyelmet fordít az adóhatóság az alkalmazotti bejelentések jogszerúségének vizsgálatára, melynek során az adóhatóság operatív ellenőrei a helyszínen, jellemzően számla- nyugtaadási kötelezettség ellenőrzése mellett az alkalmazottak bejelentésének jogszerűségét is vizsgálják.

Az ellenőrzési terv a tematikus vizsgálatok során külön említi a pénzügyi intézmények jelentendő számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási megfelelőségének jogkövetési vizsgálatát.

Látható, hogy a jogkövetési vizsgálatok jelentősége nem csökken, sikeressége miatt egyre nagyobb számban várható annak elrendelése.